Podzimní Meduno navolno s Edou autor článku Pepa

17.09.2010 14:01

Video Meduno září 2010

www.youtube.com/watch?v=GFLuf6XbHpk 

 

 ... to mi takhle Mariana zavolala, že jsou poslední dvě místa nal podzimní Meduno navolno. To víte, že jsem na to pro samý shon zapoměl, a to jsem si po jarním turnusu řekl, že s Edou pojedu určitě zase. Jezdí s ním motorová část lidí z letiště Vlašim. Obsadili jsme s ženuškou poslední dvě volná místečka a 9.9.večer jsme po šíleném týdnu v práci vyrazili na jih....

  -Je pátek 10.září 5h ráno a jsme na přistávačce. Fičí studený severák brrr, obloha je dočista vymetená. Jdeme spát do auta. Za hoďku přijel mikrobus s hlavní grupou, svítá. Bude slunečný den, i když předpověď ještě slibovala polojasno až do odpoledne. Založili jsme tábor a jali se užívat zlehka dobré pochutiny i tekutiny J. Jo úplně a opravdicky. Dezinfekce musí být. Vítr postupně udělal čelem vzad, jak se nahřály svahy kopce a začal foukat od moře proti našemu svahu. Paráda, a dokonce velitel Eda vyslovil možnost večerního létání…

 -A je to tady. Pátek 15,30h a my jedeme na startovačku nad Medunem. Jooo, podmínky na startu jsou skvělé a jdeme na to. Všichni odstartovali napoprvé a v pohodě. Honza s Anteou nám všem ulít a viděli jsme jej až u večerě v tábořišti L, hm, to se tak někdo má (zle mu závidím). Dali jseme dva starty a časy byly až 50min. Pěkné, hodné a k naší spokojenosti pod tou polojasnou oblohou fungovala i termika.

 -Sobotní ráno nabídlo vše co si volnomyšlenkář může ve svých bujarých snech přát. Jen termika byla „čistá“. Ze soboty jsou také záběry na videu. Jo jo, přátelé, to byl ten správný den. Konvekce byla umírněná, ale daly se ustředit až 4m. Mně se konečně poštěstilo, a začal jsem pomalu chápat jak na to. Musím říci, že je to velmi zajímavá disciplína a neustálý boj, aby se člověk nepropadl dolů, kde to již nenosí.Všichni jsme lítali celý den, se štěstíčkem na tváři. Start 900m, dostup 1850m a i více, přistání 275mnm. 

Večer v kempu bylo halo, co všechno ti motoráři v tom vzduchu navolno užili. Bylo o čem povídat. A v tom přijde hezčí polovička vedoucího zájezdu Mariana, jako že prý večer se jde do hospůdky poblíž kempu a že je tam objednaný stůl. No to byla výzva a já Vám konečně mohu představit Ůčastníky zájezdu: Eda, maličký Edík a jejich Mariana jako organizátoři a průvodci – čest a chvála jim! Motoráři z Valšimi – bělovlasý a statečný Honza, rozvážný Eda - začínající motorový pilot, můj kamarád motorář Tomáš, bubeník a roker Marcel, Pepa stromolezec, Štěpán s Hankou a jejich malým mimčem, jsou uplně na konci videa, a moje průvodkyně životem i létáním, Dáda. A ještě nás opět doprovázel jako i na jaře Honza s bílou oktávkou a Anteou, to je lítač jak má být! A jdeme do hospůdky.

Jeden stůl, jedno společné jídlo (později jsme zjistili, že ani nevíme co jsme si objednali), které stálo každého 15Eur. Nebudete věřit, ale dvě příjemné a mluvné ženštiny se o nás starali celý večer, opravdu celý večer a stále nosily nová a nová překvapení. Nakonec ty „potvory“ přinesly několik druhů mas, ale to už nikdo nechtěl jídlo ani vidět, fakt to bylo obžerství jako …   Víno italské, dost těžké, ale velmi chutné, teklo přesto proudem do vysušených českých lítačů. No druhý den se ukázali slabí jedinci, dělalo se jim v termice šoufl a dívali se na nás zdravé bytosti se zkřiveným závistivým pohledem …

 -Neděle dala na sebe prozradit, že termika bude o dost tvrdší, než v sobotu. A také se tak stalo. Ráno pohodička, začínající stoupáky nás povozily dosytnosti a po přistání v kempu jsme počkali na odpolední klidnější vývoj, neboť vítr na startovačce značně zesiloval. No nic, nebudu to protahovat, odpoledne v 16h to bylo ještě tak silné, že odstartoval jen kondor-profesor EDA a vylítaný Honza s Anteou (Honza se právě vratil z Francie a tam jiné počasí prý neznali). My, co jsme se dali potupně odvést krásnou Marianou s mikrobusem dolů (již musíme balit a navečer jedeme domů) k tomu někdy také dojdem, ale zatím máme radši zdraví a pěkné zážitky si nedáme přeci zkazit zbytečným problémem. Vítr foukal trvale kolem 7m plus nárazy a to se již musí umět tu plachtu zvládnout. Eda lítal na nějakém novém prototypu od Pegasů a moc si jej pochvaloval. Antea nezklamala, ta má své místo jasné a můj Plutík II mne velice moc příjemně potěšil i na volné létání. Ale ještě si na sebe zvykáme a tak neriskuji co nemusím. 

-A co na závěr? No snad jen to, že Účastníci zájezdu se vydařili a všichni děkujeme Edovi a Marianě za suprový výlet.


Díky a brzy navi. Pepa

 

Pokud máte zájem o další fotografie, zde je odkaz na fotky, které nafotil Pepa.

/paraglider56.rajce.idnes.cz/Podzimni_italske_Meduno_s_Edou._Zari_2010/ 

 

www.youtube.com/watch?v=GFLuf6XbHpk

Co nakonec podotknout?

Parta lidí byla skvělá, počasí nám vyšlo neuvěřitelně letové na všechny dny, doufám, že účastníci zájezdu byli spokojení a rádi se s námi vydají někdy na další polítání. 

Všem děkuji Mariana a Eda s Edíkem